Μετάβαση στο περιεχόμενο
2

Συνέντευξη με τον Καλύτερο Έλληνα Οινοχόο 2014

1977478_10152329202436214_735395563_nΣτα πλαίσια της 20ής έκθεσης «Οινόραμα», που διοργανώνεται από το 1994 από τον οραματιστή και σπουδαίο εντός και εκτός Ελλάδος Ντίνο Στεργίδη, αποδόθηκε και η σπουδαιότερη ετήσια αναγνώριση των Ελλήνων sommelier. Ο νικητής του διαγωνισμού κερδίζει το δικαίωμα συμμετοχής στον Παγκόσμιο τελικό, στην Mendoza (Αργεντινή) απέναντι στους εκπροσώπους 50 ακόμα χωρών. Φέτος, λάβανε μέρος 16 υψηλότατου επιπέδου οινοχόοι (αξιοσημείωτο για τον κλάδο μου και περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά) από όλη την Ελλάδα. Όλα ήταν οργανωμένα και συντονισμένα άψογα χάρις στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων (Π.ΕΝ.Ο.), Ανδρέα Ματθίδη Aiws και την κα Γεωργακοπούλου από την Smart ideas.

1901937_710055229016216_450543210_nΛίγα λόγια για τη διαδικασία του διαγωνισμού. Το πρωί, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 70 δύσκολες ερωτήσεις και να περιγράψουν 3 διαφορετικά κρασιά κατόπιν τυφλής δοκιμασίας. Από τη φάση αυτή προκρίθηκαν οι τρεις καλύτεροι: Νικόλας Γιαννόπουλος, Head sommelier και beverage manager στο Nobu Matsuhisa Athens (Astir Palace, ‘Αστέρας’ Βουλιαγμένης), Απόστολος Πλαχούρας, Head sommelier από το σπουδαίο Danai Beach Resort & Villas (Νικίτη Χαλκιδικής) και Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, από το νέο αλλά πολύ δυνατό wine bar «Wine not».

08.03.2013 Νικόλας Γιαννόπουλος (2)Στην τελική φάση, μπροστά σε πολυάριθμο κοινό, στο μέσο δυο τραπεζιών με Έλληνες και ξένους κριτές και σε καθεστώς απόλυτης σιγής, οι ανωτέρω φιναλίστ συναγωνίστηκαν στα εξής:
1. Γευσιγνωσία και περιγραφή ενός λευκού κι ενός ερυθρού οίνων, σύμφωνα με τη σειρά πρωτοκόλλου της Παγκόσμιας Ένωσης (ASI), δηλαδή χαρακτηριστικά, ποικιλία, περιοχή προέλευσης, παραγωγός.
2. Σε προκαθορισμένο και σταθερό χρόνο, σε μαύρα ποτήρια γευσιγνωσίας, αναγνώριση 5 αποσταγμάτων από οσμής και γεύσης. Η επιτροπή δεν εμπλέκεται επ’ ουδενί, μόνο βαθμολογεί.
3. Πρόταση συνδυασμών 5 πιάτων απαιτητικού μενού με κατάλληλους οίνους (και αιτιολόγηση).
4. Διόρθωση 10 λαθών μιας εντυπωσιακής wine list.
5. Μετάγγιση με συγκεκριμένες κινήσεις ενός αφιλτράριστου ή παλαιωμένου ερυθρού.
6. Service αφρώδους οίνου και φυσικά του κρασιού της μετάγγισης σε υποτιθέμενο ζευγάρι (έμπειροι επαγγελματίες, φέτος η κα Μερόπη Παπαδοπούλου) – στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά.

.

1904216_700301426688730_1969463944_nΤο τηλεφωνικό ραντεβού της συνέντευξης, ήταν στις 2 το μεσημέρι πριν μερικές μέρες.

– Την καλησπέρα μου στους σομελιέδες που δεν τα παρατάνε με τίποτα!
Καλησπέρα αγαπητέ Κωνσταντίνε! Πώς είσαι; Τι κάνεις;

– Εγώ τον συγγραφέα βασικά κάνω (γέλια). Πρώτα απ’όλα ένα τεράστιο μπράβο, πολλά συγχαρητήρια για τη νίκη, σου άξιζε.
Να είσαι καλά Κωνσταντίνε σ’ευχαριστώ, έκανα ό,τι μπορούσα καλύτερο, οι αντίπαλοί μου είναι πολύ δυνατοί.

– Ξεκινώντας κι επειδή έχω δει τους περισσότερους εθνικούς διαγωνισμούς, εκτός από το Διακοπτό του Αναπλιώτη, θέλω να μου πεις ειλικρινά, μετά από 3 συμμετοχές, πώς σου φάνηκε ο φετινός διαγωνισμός από άποψη ποιότητας; Έχει ανέβει ο πήχης σε σχέση με παλιότερα;
Είναι πάρα πολύ υψηλό το επίπεδο και δεν το λέω επειδή κέρδισα. Υπήρχαν διαγωνιζόμενοι αξιώσεων. Ένας δουλεύει στο Λονδίνο, σε εστιατόρια με δυο αστέρια Michelin, μόλις έδωσε το δίπλωμα (εννοεί το Wine & Spirits Education Trust, WSET, με αντιπρόσωπό του το W.S.P.C. στην Ελλάδα) κι άλλοι πολύ καλοί που δίνουν το δίπλωμα, ο Ηλίας ο Αναπλιώτης… Και φαντάσου ότι όλοι αυτοί βρέθηκαν εκτός τελικού!

– Τον 3ο της παρέας των φιναλίστ, τον Τριανταφύλλου, δεν τον ξέρω, ίσως να μην έτυχε…
Ο Αλέξανδρος είναι ταλέντο, φίλε. Είναι ταλέντο!

– Δουλεύει;
Σ’ ένα wine bar, το «Wine Νοτ».

– Ναι, ναι κάπου στο Χαλάνδρι. Όταν επιστρέψω θα τον επισκεφθώ. Ξέρεις Νικόλα, ρώτησα σχεδόν αφελώς, διότι με την κρίση το πρώτο πόστο που χτυπήθηκε ήταν ο οινοχόοι και η εστίαση. Πως το βλέπεις εσύ;
Ρε φίλε, δεν μπορώ να φαντάζομαι νέους με ταλέντο να είναι άνεργοι… Ότι μπορώ να κάνω κι εγώ, βοηθάω.

Πάντως κι ο Πλαχούρας είναι ικανότατος αντίπαλος. Πού είναι; Στο «Funky Gourmet»;
Όχι, μέχρι το 2010 ήταν. Πλέον είναι στο Danai Beach Resort στη Χαλκιδική.

1185404_710798568941882_1618072286_n– Πάμε πάλι στον Διαγωνισμό καθ’ εαυτόν…
Ήταν δύσκολος διαγωνισμός, είχε σκληρό ανταγωνισμό. Εκτός του ότι πρέπει να κάνεις τα προβλεπόμενα, να είσαι προετοιμασμένος, να περάσεις τη γραπτή δοκιμασία κι όλα αυτά, πρέπει να έχεις και καλή ψυχολογία. Αν δεν έχεις καλή ψυχολογία, δεν πας πουθενά.

– Καταλαβαίνω ότι πρέπει στον τελικό να είσαι απόλυτα ήρεμος, κι επειδή είναι η πολλοστή φορά που παίρνεις μέρος, νομίζω πως είχες μεγαλύτερη άνεση και λιγότερο άγχος.
Κοίτα να σου πω, κατ’ αρχάς όλοι όσοι παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό, έχουν πάντα ένα «ποσοστό» άγχους. Εκεί όμως, τα χάνουν. Κατεβαίνουν για να χάσουν, καταλαβαίνεις;

– Μάλιστα. Εσύ Νικόλα;
Εγώ κατέβηκα με τελείως διαφορετική προετοιμασία. Πολλοί, μου είχαν πει «Στο διαγωνισμό θα είσαι με την πλάτη στον τοίχο». Προσπαθούσαν να με κάνουν ν’ αποτύχω, το καταλαβαίνεις αυτό; Λες και οι περισσότεροι το εύχονταν!

– Ναι, το φαντάζομαι. Θα έχεις ακούσει που λένε ότι υπάρχει και φοβερός ανταγωνισμός, αλλά κυρίως ζήλια ανάμεσα στη μπριγκάντα του service, περισσότερο από κάθε άλλο ομαδικό επάγγελμα. Στους σομελιέδες τα ίδια, αλλά όχι με τόσο πολύ φθόνο.
Ίσα-ίσα Κωνσταντίνε, αυτό περίμεναν, να αποτύχω. Όμως, εγώ το πρωί που ξύπνησα, είπα «μάγκες δεν είναι η μέρα σας – σήμερα είναι η δική μου μέρα», είχα την ψυχολογία ότι «δε θα σας κάνω το χατήρι!»

– Στον τελικό έκανες λάθη;
Κοίτα, λάθη έγιναν, το θέμα είναι πώς θα διαχειριστείς το χρόνο σου έπειτα από τα λάθη.

– Για παράδειγμα, η μετάγγιση ήταν τέλεια έμαθα – και η φωτογραφία αυτή είναι υπέροχη. Σαμπάνια έκανες, service έκανες, οπότε…
Πήγα πολύ καλά στο wine tasting, σ’αυτό στηρίχθηκα και πήρα πόντους.

NG– Θαρρώ πως θέλει πολύ διάβασμα Νικόλα μου, έτσι δεν είναι;*
Ναι, χρειάζεται. Αλλά θέλει σωστό διάβασμα.

– Τι εννοείς ‘σωστό’;
Πρέπει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα, ένα πλάνο, «πού βρίσκομαι, πού βαδίζω και τι μου λείπει;»

– Από τα πέντε αποστάγματα, πόσα βρήκες;
Τίποτα (γέλια)… Όχι, εντάξει, βρήκα δύο. Είχα μαζέψει πολλούς πόντους από τα υπόλοιπα, που δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία.

– Τελευταία ερώτηση, σε ποιες ποικιλίες και προελεύσεις έχεις αδυναμία; Επίτρεψέ μου να ποντάρω στα Γερμανικά Riesling, όχι όμως από Αλσατία, και στο Pinot Noir Βουργουνδίας
Κι όμως προτιμώ τα Malbec Aργεντινής, Chardonnay Βουργουνδίας και Pinot Noir από το Oregon ή από Martinborough Νέας Ζηλανδίας

– Δε θέλω να σε καθυστερώ άλλο, πλέον είσαι φαινόμενο και τιμή μου που μιλήσαμε, παρά το βαρύ, καθημερινό σου πρόγραμμα. Είσαι πολύ ευχάριστος άνθρωπος και πολύ ευγενικός.
Κι εγώ σ’ευχαριστώ.

– Ειλικρινά, σου άξιζε η πρώτη θέση. Ειλικρινά.
Σε περιμένω Αθήνα, να τα πούμε κι από κοντά.

Ευχάριστη συζήτηση. Πέραν των παραπάνω, μιλήσαμε επίσης για εστιατόρια και, κυρίως, για πολλά κρασιά. Δήλωσε λάτρης του Cigar Lounge. Ευγενέστατος, απίστευτα προσγειωμένος άνθρωπος που ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά μου. Κι επειδή το άρθρο αυτό είναι προς τιμήν του, παραθέτω παρακάτω και το απίστευτο βιογραφικό του.

Να είστε καλά,
Κωνσταντίνος Κριθαράς, sommelier

.

CV Νικόλας Γιαννόπουλος, head sommelier – beverage manager στο Matsuhisa Nobu Athens
Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Hotel Management, στο παράρτημα της Ελβετικής σχολής Glion, στην Κέρκυρα. Έχω λάβει τους τίτλους του Καλύτερου Έλληνα Sommelier για το 2011, 2012, 2014, του Τρίτου Καλύτερου Νεαρού Sommelier του κόσμου το 2010 στην Ισπανία και το 2011 (Αθήνα) International Jeunes Sommelier Competition – Chaine des Rotisseurs, καθώς και του Certified Sommelier από το Court of Master Sommeliers, UK. Έχω εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο » Trophee Sommelier de Champagne » (Διεθνής Διαγωνισμός Champagne Sommelier) στην Πράγα το 2011 και το 2012. Το 2013 ολοκλήρωσα με επιτυχία τις εξετάσεις του WSET Diploma. Επίσης εκπροσώπησα τη χώρα μου στο διαγωνισμό για τον καλύτερο sommelier του κόσμου, που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, Ιαπωνία το Μάρτιο του 2013, λαμβάνοντας επίσημα την 24η θέση, ανάμεσα σε 58 υποψηφίους, καθώς και στο διαγωνισμό για τον καλύτερο Sommelier της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013, στην Ιταλία και το Μονακό, λαμβάνοντας την 11η θέση, ανάμεσα σε 37 υποψηφίους. Την προετοιμασία των συμμετοχών μου σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς έχει αναλάβει ο φίλος και συνεργάτης Γιώργος Λούκας.
Έχω χτίσει την καριέρα μου δουλεύοντας σε πολυτελή εστιατόρια που κατέχουν αστέρια Michelin και σε εταιρεία πολυτελών γιωτ, μέσω λειτουργικών και διευθυντικών θέσεων. Εν συντομία έχω εργαστεί ως Sommelier στη Σπονδή, δύο αστέρια Michelin, Head Sommelier στο Jerome Serres, ένα αστέρι Michelin, Food & Beverage Manager στην SG Yachting, ιδιοκτήτρια έξι πολυτελών γιωτ, Wine Director στο Nobu Matsuhisa Athens – Mykonos. Επίσης, έχω εκπαιδευτεί στα εστιατόρια Gordon Ramsay at Claridges (ένα αστέρι Michelin) και Aurora στο Λονδίνο. Κατέχω επίσης την θέση του Brand Ambassador του οίκου Ruinart για όλη την Ελλάδα.

Οι χορηγοί και υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης είναι οι ακόλουθοι:
Χρυσός Χορηγός: Οίνοι Βορείου Ελλάδος
Μεγάλοι Χορηγοί: Deals, Nespresso
Χορηγοί: WSPC, Metaxa

.

* Το 2008, ένας καθηγητής με παρομοίασε με τον Έλβις Ζιάκο και μου τόνισε ότι πέρα από θάρρος, θράσος, στυλ, καθαρή μύτη και γευστικούς κάλυκες, απαιτείται διάβασμα – πολύ διάβασμα, ακόμη και στην πρωινή δουλειά!

2 Σχόλια Post a comment
  1. κωσταντινος
    Απρ. 1 2014

    Δεν τον γνωριζω προσωπικα αν και εχουμε συναντηθει μονο μια φορα στο ιδιο περιβαλλον του Αστερα Βουλιαγμένης.
    Εχω ακουσει ομως απο αλλους συναδελφους «τα καλυτερα» και χαιρομαι παρα πολυ γι αυτο.
    Ειναι λοιπον τιμη μου που βαδίζω στους ιδιους χωρους μαζί του

  2. Ναι, ο άνθρωπος είναι ταλεντάρα… ευχαριστούμε για το σχόλιο.!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Note: HTML is allowed. Your email address will never be published.

Subscribe to comments